Tag color
Gevelservice
Donkere gevelpleister met isolatie in Berlare

Donkere gevelpleister met isolatie in Berlare

Bij bepleisterde gevels denken we spontaan aan witte, beige of lichtgrijze crepi. Donkere gevelkleuren worden echter ook steeds vaker gevraagd. Alleen is bij donkere kleuren wel gevelpleister met isolatie en warmtereflectie nodig. De gevelspecialisten van Marty Groep verduidelijken waarom aan de hand van deze concrete case uit Berlare.

Donkere gevelpleister met isolatie in Berlare

Het thermische effect van een donkere gevel

Terwijl lichte kleuren zonlicht weerkaatsen, trekken donkere kleuren net warmte aan. Op grote oppervlaktes zoals gevels en buitenmuren gaat dat snel over aanzienlijk veel warmte. Wanneer die  ook de onderliggende isolatiematerialen en zelfs de binnenruimte opwarmt, is het hele effect van je gevelisolatie zoek. Net daarom is bij donkere gevelkleuren een doordachte materiaalkeuze extra belangrijk.

Gevelpleister met isolatie voorbeeld

De ondergrond van de buitenmuren bij deze woning in Berlare bestond uit Ytong steen. Om maximale thermische isolatie en een optimale EPB-norm te realiseren, werd het  StoTherm Classic® systeem rechtstreeks op de Ytong bekleding verlijmd. Geen spouwmuur isolatie dus in dit geval, wel een totale isolatielaag van maar liefst 16 cm dik.

Om de nieuwbouw er nog vele jaren als nieuw te laten uitzien, heeft deze klant ook geopteerd voor de vuilwerende StoLotusan® gevelcoating. Die zorgt ervoor dat vuil en water niet aan het muuroppervlak kunnen hechten waardoor de gevel een zelfreinigende werking krijgt.

Al was dat niet de enige reden om deze gevelcoating te kiezen. Bij donkere gevelkleuren moet je ook nagaan welk effect de automatische opwarming door zonnestralen op de isolatie heeft. De infrarood reflecterende werking van de StoLotusan® coating speelde dus ook mee.

Conclusie

Je hebt keuze uit verschillende crepi kleuren. Alleen houd je er best rekening mee dat je bij opvallende en/of donkere kleuren best aangepaste gevelmaterialen en coatings gebruikt om kleurvastheid en optimale thermische isolatie te blijven garanderen.

Tips voor opvallende gevel kleuren

kantoren laten schilderen

Ook fan van donkere gevelkleuren?

Wil je jouw gevel ook een donkere kleur geven? Laat je dan eerst adviseren over gevelpleister met isolatie en warmtewering.

Neem contact op